Preview Mode Links will not work in preview mode

Feb 19, 2020

V tokratni epizodi podkasta, s specializantom psihoterapije Markom Videtom, govoriva o globinah različnih manifestacij uma, doseženih s pomočjo psihedelikov - trenutno zakonsko prepovedanih substanc.

Govoriva o znanstvenih in kliničnih potencialih substanc, kot so psilocibin (čarobne ali svete gobice), LSD, meskalin, MDMA oz. Ekstazi in DMT, ki ga najdemo v zvarku Ayahuasce; potencialnih tveganjih in kontraindikacijah, ki so lahko prisotne ob uživanju; pomembnosti namena in okolja (set & setting); kategorizaciji MDMAja in nevrotoksičnosti; izkustvih enotnosti, svetosti, brezpogojni ljubezni in resnice; razširjeni kartografiji človeške psihe, ki jo je razvil Stanislav Grof; konceptu slabih in zahtevnejših tripov ("bad" trips); pomembnost integracije psihedeličnih izkušenj; zgodovini prohibicije teh substanc in prihodosti integracije teh orodij v zahodno družbo.

========================================­=====

Marko Vide je diplomant psihoterapevtske znanosti in specializant psihodinamske psihoterapije. Je soustanovitelj Zavoda Zajčja luknja, kjer se ukvarjajo s psihoterapijo in raziskovanjem zdravilnega potenciala spremenjenih stanj zavesti.

Več o gostu: